Harmadik trimeszter

A terhesség 28-40.hete

Örömteli felkészülés: tényleg anya leszek

A harmadik trimeszter is hamar elérkezik, a 28. héttel veszi kezdetét. Ha az első gyermekedet várod, akkor valószínűleg még nem akarod siettetni az eseményeket. Türelmesen kivárod a sorodat. Ha van már a családban egy-két gyermek, akkor bizony előfordulhat, hogy legszívesebben már túl lennél a szülésen.
Az utolsó trimeszter utólag visszatekintve hamar elszalad, de a kellemetlen „itt-fáj-ott-fáj” életérzés miatt, benne lenni mégis néha lassúnak tűnik.

Vizsgálatok a harmadik trimeszter idején

•    harmadik ultrahang vizsgálat
•    CTG vizsgálat, a baba szívhangját, a méhösszehúzódásokat elemzi
•    negyedik ultrahang vizsgálat, nem kötelező, az orvos döntésén múlik
•    vérvétel
•    vizeletvizsgálat
•    vérnyomásmérés
•    Streptococcus baktérium kiszűrése, kenet levételével
•    kéthetente szakorvosi vizsgálat, az utolsó hónapban már hetente

Mi jellemző a szülés előtti kismamára?

•    Gyakori vizelés
Ha az első trimeszterben gyakori volt a vizelési inger, akkor most még gyakoribbá válik, hiszen a baba szinte már minden belső szervet nyom.
•    Jósló fájások
A méh összehúzódásai jelentkezhetnek a harmadik trimeszter utolsó szakaszában, amit a köznyelv csak jósló fájásnak nevez. Az is elképzelhető, hogy enyhe formában már a szülés előtt 3-4 héttel is elkezdődnek.
•    Extra kimerültség
A kimerültség és a „legyünk már túl az egészen” érzés szinte minden kismamára jellemző, különösen az utolsó héten. Próbálj minél többet aludni, különösen jót tesz egy kis délutáni szunyókálás.
•    A végtagok vizesedése, dagadása
A terhesség utolsó szakaszában a szervezet visszatartja a vizet. Ilyenkor sokan úgy akarják ellensúlyozni a dolgot, hogy kevesebbet isznak. Ez nem megoldás. Sőt! Ilyenkor a szervezet úgy érzékeli, hogy nem lesz elegendő vízpótlása, és még jobban visszatartja a vizet. A sok folyadék fontos, még ha vizesednek a lábaid, akkor is.
•    Lábikra görcsök
Sok kismama panaszkodik lábikra görcsökre, különösen a harmadik trimeszter idején, főként éjszaka jelentkezik ez a kellemetlen, sokszor kínkeservesen múló jelenség. Okozója lehet a hormonális változás, illetve a kalcium hiány is, ezért javasolt több kalciumban gazdag tejtermékeket fogyasztani.
•    Alvási problémák
Az egyre növekvő pocakkal egyre nehezebben megy az alvás. A kiadós alvásoktól valójában el is búcsúzhatsz. Próbálj meg beiktatni egy-egy délutáni alvást, különben könnyen a kialvatlanság jelei mutatkozhatnak rajtad. És ez nem tesz jót sem neked, sem pedig a babának.
•    Fészekrakó ösztönök beindulnak
Otthonteremtési frásznak is lehetne hívni. A leendő anyuka szeretne mindent a helyére tenni, mindent otthonossá, komfortossá tenni. Ez az ösztön is a terhesség vége felé jellemző. Van, aki tagadja, van, aki bevallja, általában menetrendszerűen érkezik.
•    Gyomorsav túltengés, reflux
A gyomorégés gyakori panasz a harmadik trimeszterben. Próbálj 5-6 kisebb étkezést tartani, ahelyett, hogy egyszer sokat ennél. A háziorvos ajánlására savlekötőket is használhatsz. Célszerű kerülni a túl fűszeres, túl édes vagy zsíros ételeket.
•    Könnyebb légzés
A könnyebb légzés azokra a kismamákra vonatkozik, akinek a babája már befordult a szülőcsatornába, és fejjel lefelé fordult. Ilyenkor, amikor a has már leereszkedett egy kicsit könnyebbé válik a légzés.
•    Lábak visszeresedése
A visszeresedés sokaknál probléma, az esetek egy részében keringési elégtelenség vagy a hormonális változások okozzák. Segítség lehet a lábak felpolcolása és borogatása. Ha pihensz, tedd fel a lábadat, ez amúgy is egy kellemes, relaxáló testhelyzet.
•    Terhességi székrekedés
A terhesség alatt lassuló bélmozgás miatt, az első és a harmadik trimeszterre fokozottan jellemző tünet a székrekedés. A hashajtó helyett érdemes a rostokban dús táplálkozással és sok-sok folyadékkal elősegíteni a megfelelő állagú és rendszerességű székletet.
•    Terhességi aranyér
A gyakori székrekedés sokszor aranyeres panaszokhoz vezet, ami a terhesség talán egyik legkínosabb tünete. Kezelése elsősorban a széklet lazításával kell, hogy kezdődjön. Ez után érdemes csak az aranyér gyógyításáról beszélni. Az orvos által jóváhagyott kenőcsök, vagy gyógynövényes krémek segíthetnek. Fokozottan figyelj az alapos, de dörzsölés-mentes tisztálkodásra, a durva WC papír például sok fájdalmat okozhat, ezért ezeket kerüld egy időre.

Hogyan készülhetsz fel a legokosabban a szülésre?

•    Érdemes összekészíteni a kórházi csomagot már a 36. héten
•    Ideje felkészülni lelkileg is a szülésre, igyekezz pozitív történeteket olvasni. Az emberek attól félnek igazán, amiről nincs elég infójuk, ezért szerezz be minél több objektív információt a szülés menetéről, és az egymást követ lépésekről.
•    Beszéljétek meg a pároddal a szükséges elintéznivalókat.
•    Ha teheted, menj el a pároddal szülőszoba látogatásra!
•    Ha tudsz, aludj, olvass minél többet, a szülés után nem sok időd lesz rá.
•    Érdemes a fájdalomcsillapítási módszereknek és az alternatív szülésnek utána olvasni, hogy könnyebben tudj dönteni szükség esetén

Fájdalomcsillapítási módszerek

1.    Fájdalomcsillapító gáz
Úgynevezett kéjgáz belélegzésével lehet elérni az egyik legelterjedtebb helyi fájdalomcsillapítást. A beállítást a szülésznő szokta végezni, csak akkor jön belőle a gáz, ha a kismama szívja, tehát nem lehet kívülről túladagolni.
2.    Fájdalomcsillapító injekció
Ezt az injekciót csak nagyon indokolt esetekben szokták alkalmazni, mivel fáradtságot, álmosságot okoz, így nem biztos, hogy sokat javít a helyzeten.
3.    Epidurális érzéstelenítés
Szinte mindenki által ismert fájdalomcsillapítási forma, a szerte a nagyvilágon sok helyen alkalmazzák. Lényege, hogy a gerincvelő köré az epidurális résbe fájdalomcsillapító szert juttatnak. Ez azt eredményezi, hogy az anyuka alsó testrészeit elérzésteleníti, így fájdalommentessé teszi úgy, hogy a szülő nő ébren van, tehát teljes egészében részt vesz a szülésben. Az epidurális érzéstelenítést aneszteziológus szakember végezheti.

Mit kell vinned a kórházba?

•    Személyes papírok
személyügyi okmányok
terhességi kiskönyv, gondozási leletek
házassági anyakönyvi kivonat vagy
apasági nyilatkozat (ez csak akkor szükséges, ha az apa és az anyag nem házasok)

•    Higiéniai dolgok
egészségügyi betét, lehetőleg nagyméretű, általában a pluszos a legjobb
fertőtlenítő törlőkendő vagy papír WC ülőke a higiénikus WC használathoz
mellbimbóvédő gyulladáscsökkentő kenőcs
pipere holmik
papír zsebkendő

•    Ruhaneműk
köntös
bugyik (jó ha eldobhatót is csomagolunk)
zoknik
papucsok (egy a kórteremhez, egy a fürdéshez)
2 db elöl gombos hálóing
2 db szoptatós melltartó
törülközők

•    Étkezéshez szükséges dolgok
evőeszközök
szalvéta
műanyag tányér
pohár
sok-sok innivaló: ásványvíz, rostos üdítők

•    Egyéb
telefon
telefontöltő
fényképezőgép, ha a telefonnal nem lehet jó képet készíteni
olvasnivaló

•    Babaholmik
textilpelenka
eldobható pelenka
popsi kenőcs
törlőkendő

Apás szülés. Legyen vagy ne legyen?

Szülőszoba látogatás nagyon praktikus dolog. Az ott kalauzoló orvos vagy nővér igen gyakorlott, így sok jó tanáccsal tud szolgálni az első szülés előtt állók felé. Ezen kívül csökkenti a szorongást és az idegentől való félelmet a leendő szülőkben. Minden egyes hasznos információ növeli az önbizalmat és lelkierőt adhat a kismamának.
Ma nagyon divatos az apás szülés. Azonban előfordulhat, hogy az apa egyáltalán nem is akar bemenni a szülésre (például nem bírja a kórház-szagot, hamar rosszul lesz). Érdemes szabadságot adni neki, hogy eldönthesse, melyik utat válassza. Valljuk be, sok tennivalója nincs az apának. Sok kismama lelki támasz gyanánt tart igényt az apuka segítségére. Leleményes szülész orvosok apró feladatokkal teszik érdekessé az apuka jelenlétét (például figyelje a fájások közt eltelt időt, masszírozza a kismama hátát, tolófájásnál legyen háttámasz, stb.), ezek nagyban könnyíthetik mind az apa mind az anya helyzetét.

Nőből anya születik

A szüléskor nem csak egy baba, hanem egy anya is születik, szokták mondani. Ez nagyon igaz. Vannak országok, ahol ez nagyobb figyelmet kap, és komolyan foglalkoznak az anyává válás mozzanatával. Magyarországon nincs kultúrája, szinte csak úgy megtörténik az új anyuka születése. Sok kismama csak a szülés után döbben rá, hogy egy egészen új életbe csöppent bele, nyoma sincs a régi életmódjának. Ezt időnként nehéz feldolgozni, főleg akkor, ha az ember nem kap sok segítséget a családtól. Az új életre való felkészülés céljából érdemes ismerős anyukákat megkérdezni a tapasztalatairól, vagy szakkönyvek segítségével elmélyedni a témában.

Lelki felkészülés a család bővülésére

A család bővülésével nem csak az anya élete változik meg, hanem az egész családé. Ha már van gyerek a családban, akkor őt nagyon okosan fel kell készíteni a kistestvér érkezésére. Ehhez ismerős kisgyermekes családok vagy a témát feldolgozó mesék nagy segítséget nyújthatnak. Ha még nincs csemete, akkor is nagy lesz a változás, hiszen a házaspár élete gyökeresen megváltozik. Célszerű minél többet beszélgetni erről az élethelyzetről, hiszen az őszinte kommunikáció sok mindenre gyógyír, és jól előkészíti a terepet.

Szülés megindulásának jelei

A szülés megindulásának jeleit három nagy csoportba sorolhatjuk. Vannak jelek, melyek arra utalhatnak, hogy a szülés a közeljövőben fog megtörténni. Ilyen például a derékfájás, vagy a hasmenés.

Ennél jóval relevánsabb, egyértelműbb jelek a következők lehetnek:

1.    Nyákdugó távozása
A nyákdugó a szülés előtt 1-2 nappal, de akár a szülést megelőző órákban is eltávozhat. Ezt könnyű felismerni: egy színtelen vagy sárgás-kocsonyás sűrű váladékról van szó. A jelenség azt mutatja, hogy a méhszáj kezd tágulni, és ezzel kezd felkészülni a szülésre.
Teendők: a nyákdugó távozása még nem ok arra, hogy csomagolj, és indulj a kórházba. Lelkileg már készülhetsz.
2.    Magzatvíz elfolyása
A magzatot védő vízzel teli burok megreped, akkor a magzatvíz elkezd távozni a kismama szervezetéből. Ha a baba feje már rendesen beékelődött a szülőcsatornába, akkor sok esetben nem egyszerre folyik el, hanem szakaszosan. De általában nem lehet mással összetéveszteni. Ha a baba fafekvéses, akkor elképzelhető, hogy olyan látványosan folyik el, mint a filmekben, mintha egy vízzel teli lufit pukkasztanánk ki.
Teendők: a védőnők és a szakorvosok is egyöntetűen azt szokták javasolni, hogy a magzatvíz távozásakor érdemes a kórházba indulni. Nem biztos, hogy még abban az órában elindul a szülés, de a folyamatos orvosi ellenőrzés már javasolt.
3.    Méhösszehúzódások
Amikor a méhösszehúzódások elindulnak, régről ismerős érzés érinti meg a kismamákat: a fájások ugyanis nagyon hasonlítanak a menstruációs görcsökre. Néha kisugárzik a derékra, hátra is, sokszor alhasi feszüléssel jár. Ahogy múlik az idő, a fájások egyre erősebbé és sűrűbbé válnak.
Teendők: A méhösszehúzódások egyre erősödnek, és egyre rendszeresebbé válnak. Amikor kb. 10 perc telik el két méhösszehúzódás között, és ez tartósan fennáll, akkor érdemes kórházba indulni. Ha a görcsök elmúlnak, akkor elmondhatjuk, hogy csak vaklárma volt.

Ne csak a szülésre készülj fel! Van élet a szülés után! Sőt!

Jó, ha testileg, lelkileg felkészülsz a szülésre, de azt sem felejtsd el, hogy van élet a szülés után is! A kisbaba születésével kevés időd lesz a háztartásra, a főzésre meg pláne. Tárazz be a mélyhűtőbe kész vagy félkész ételekből, fagyassz le kedvenc sütidből. Hidd el, ezeknek nagy hasznát fogod venni a szülés utáni időszakban!

Tarts velünk a következő héten is!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás